Zilnic, peste 130 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Tara Bârsei“ al județului Brasov, cu 77 de mijloace tehnice, au fost pregătiți să intervină, pe durata minivacantei de Revelion.
În perioada 30 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024 pompierii brasoveni au executat 256 de misiuni dintre care 210 misiuni SMURD si 12 interventii pentru stingerea incendiilor. In urma misiunilor specifice au fost asistate medical 234 de persoane.
În prima zi a anului, putin după miezul nopții, echipajul SMURD Brașov a intervenit de urgență pe muntele Tâmpa pentru acordarea asistenței medicale unui bărbat care a fost lovit de o piatră în zona capului. Intervenția a prezentat un grad de dificultate ridicat din cauza zonei în care se afla persoana, greu accesibilă, deplasarea echipajului făcându-se terestru până în apropiere de vârful muntelui.
Victima prezenta un traumatism cranio cerebral, i s-a acordat asitența medicală necesară de către personalul medical, a fost coborâtă cu ajutorul unui echipaj de la Salvamont iar ulterior a fost transportată la spital pentru investigatii medicale suplimentare.
De asemenea s-a intervenit prompt cu un echipaj cu apă spumă si pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în zona Turnului Alb din municpiul Brasov. Incendiul a izbucnit cel mai probabil din cauza materialelor pirotehnice. Au ars 6 mp de vegetatie uscată si din fericire nu s-au înregsitrat victime.
Totodată, precizăm că au fost dislocate autospeciale de interventie pentru asigurarea măsurilor de prevenire si stingere a incendiilor si pentru acordarea asistentei medicale necesare în Piata Sfatului, în Piata Unirii si la Cetatea Brașovului, cu scopul de a reduce timpul de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.
Pe linia Inspecției de Prevenire, inspectorii de prevenire au executat controale la unități turistice sau amenajări temporare la care a fost anunțată afluență mare de public. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire s-au referit, printre altele, la dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice.
Astfel, premergător weekend-ului prelungit, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Brasov a executat controale de specialitate la operatori de alimentație publică – baruri, restaurante si unitati de tursim. Ca urmare a verificărilor executate, au fost aplicate 95 de sancțiuni, din care 61 de avertismente și 34 de amenzi în cuantum de 571.000 lei.
De asemenea, precizăm că pentru un operator economic a fost aplicată măsura complementară de oprire a functionării până la obținerea autorizației de securitate la incendiu conform art. 3 alin 1 lit e), f), g) din HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor determinate de incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati.
Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este prioritară, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare.
Nu ne dorim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.
Având în vedere faptul că o mare parte din incendiile produse în ultima perioadă sunt legate de sistemele de încălzire și pentru că perioada sezonului rece încă nu a trecut, vă recomandăm să respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor în locuințe, astfel:
– Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
– Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile, sau inflamabile, în apropierea sistemelor de încălzire (sobe, plite, centrale termice, etc).
– Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora.
– Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.
– NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
– NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
C.R.