Cele mai citite articole

 • All Post
 • Cancan
 • Cultura
 • Economie
 • Eveniment
 • Generale
 • Politica
 • Social
 • Sport
 • Stirea zilei
 • Top Brasov

Dream Life in Paris

Questions explained agreeable preferred strangers too him her son. Set put shyness offices his females him distant.

Categorii

Edit Template

Brașovul a obținut aproape 6 milioane lei nerambursabili, de la Administrația Fondului pentru Mediu, pentru modernizarea sistemului de iluminat

Primăria Brașov a obținut o finanțare de aproape 6 milioane de lei prin proiectul „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public (stradal/pietonal) din municipiul Brașov” – zona 1”, depus la sfârșitul anului trecut la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public. Valoarea finanțării nerambursabile solicitate a fost de 6.000.000 lei, suma maximă pentru municipii de rang I, cum este Brașovul, iar valoarea exactă aprobată a fost de 5 993 973,390 lei, adică 23% dintr-un proiect cu o valoare totală de 26.038.235,30 lei.

Cererea de finanțare presupune modernizarea sistemului de iluminat existent pe toate străzile din municipiu, cu aparate de iluminat cu tehnologie LED, console susținere precum și implementarea unui sistem de control al iluminatului prin telegestiune și senzori pentru întreg sistemul de iluminat.

„Fiecare brașovean, indiferent de zona în care locuiește sau lucrează, trebuie să simtă că se află într-un oraș civilizat, modern, sigur, european, iar o parte importantă din acest obiectiv vizează infrastructura publică, indiferent că vorbim de străzi și trotuare asfaltate, zone verzi, locuri de joacă, creșe și grădinițe sau iluminat public. Ieri, AFM a publicat lista cu proiectele finanțate în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, prin care Brașovul a obținut suma maximă acordată unui municipiu de rang I. Urmează să semnăm contractul de finanțare. Este parte dintr-un proiect de peste 26 de milioane de lei prin care Brașovul va avea un sistem de iluminat public modern, eficient, economic, inteligent și prietenos cu mediul”, a declarat primarul Allen Coliban.

Se finanțează auditul energetic, proiectarea, asistența tehnică, consultanța, achiziționarea și instalarea unui sistem de iluminat complet echipat cu dimmere (dispozitive care permit modificarea și adaptarea fluxului de lumină la anumite condiții) și telegestiune pentru 8.425 lămpi și partea de informare publicitară.

Programul este împărțit în trei faze. Pentru prima fază, sunt vizate aproximativ 2.000 de corpuri de iluminat, cu o valoare estimată de 6 milioane lei. Valoarea include achiziția și montarea corpurilor de iluminat cu tehnologie LED, a consolelor, conductorilor pentru conexiuni, accesoriilor, punctelor de aprindere și sistemelor de telegestiune zonale, care vor completa sistemul de telegestiune existent.

Scopul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public este îmbunătățirea calității mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin utilizarea unor corpuri de iluminat cu surse LED, care să determine o eficiență energetică ridicată și poluare luminoasă minimă, precum și achiziționarea și instalarea sistemelor de telegestiune, care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții.

În strategia sa de a deveni un oraș mai „verde“, municipiul Brașov are în vedere îmbunătățirea infrastructurii de iluminat public a orașului, astfel încât să se atingă următoarele obiective: reducerea consumului anual de energie în iluminat public; îmbunătățirea calității iluminatului stradal prin aducerea sistemului la nivelul prevederilor standardelor și normativelor în vigoare; diminuarea costurilor municipalității legate de energie electrică și întreținerea aferentă a serviciului de iluminat public.

Aceste obiective pot fi atinse prin înlocuirea aparatelor de iluminat și a consolelor de susținere cu aparate cu tehnologie LED și implementarea sistemului de control a iluminatului prin telegestiune și senzori.

În prezent, în municipiul Brașov, sistemul de iluminat public cuprinde 15.250 aparate de iluminat, din care 5200 lămpi tehnologie LED, 9800 lămpi cu vapori de sodiu și 250 lămpi cu halogenuri metalice. Lămpile tehnologie LED sunt amplasate pe majoritatea arterelor principale  – Calea București, Saturn, Vlahuță, Victoriei, Stadionului, Calea Făgărașului, M. Kogălniceanu, 15 Noiembrie, Zizinului, N. Bălcescu, Eroilor, Iuliu Maniu, parcurile Titulescu și Eroilor, străzi noi din cartierul Tractorul – Labiș, L. Rebreanu, Ioan Popasu, Șt. Baciu etc –  și în zonele unde s-au desfășurat lucrări de investiții  – de exemplu strada Lacurilor, Stejarului, Șoseaua Cristian, DN13 între ocolitoare și pasajul Fartec.

Tot prin fonduri nerambursabile de la AFM, s-a încheiat și un proiect de înlocuire a peste 300 corpuri de iluminat în cartierul Stupini (străzile Albinelor, Fagurului, Fântânii, Morilor, Nicovalei, Oițelor, Pășunii, Surlașului, Târgului), cu o valoare totală de aproximativ 1 milion de lei, dintre care 90% sunt fonduri nerambursabile.

Faza a treia a proiectului de extindere a iluminatului public se află în etapa de finalizare a proiectului tehnic și obținere autorizație construire, o investiție de aproape 15 milioane de lei cu TVA, de la bugetul local. Aceasta înseamnă extinderea rețelei de iluminat public pe 38 de străzi sau tronsoane de străzi noi, majoritatea din cartierele Bartolomeu Nord și Stupini, la care se adaugă instalarea sistemului de iluminat pe str. Carpaților și Zizinului (tronsonul între Gemenii și pasaj) și pe celălalt trotuar, precum și modernizarea iluminatului pe str. Berzei și Sitarului, inclusiv coborârea în subteran a rețelei electrice, și iluminatul perimetral al cimitirului Șprenghi. În total, această investiție înseamnă instalarea a aproximativ 22 de kilometri de rețea, 871 de stâlpi noi, 917 corpuri de iluminat tip LED și 917 module de telegestiune, la care se adaugă iluminatul suplimentar al trecerilor de pietoni.

În paralel, se lucrează la documentația necesară lansării procedurii de achiziție a elaborării studiului de fezabilitate pentru etapa a IV-a, care va avea două componente: una care vizează extinderea pe străzile sau tronsoanele de străzi noi care au intrat în domeniul public, și cea de a doua, de modernizare a instalațiilor din curțile unităților de învățământ.

C.R.

Share Articol:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like:

PUBLICITATE

RECLAMA TA AICI !

Urmariti-ne pe FACEBOOK

Doriti sa fiti informati?!

Inscrieti-va la Newsletter.

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.
Edit Template

SPORT

CULTURA

DESPRE

SITE INDEPENDENT DE STIRI

Tags

Stiri recente

 • All Post
 • Cancan
 • Cultura
 • Economie
 • Eveniment
 • Generale
 • Politica
 • Social
 • Sport
 • Stirea zilei
 • Top Brasov

© 2023 jurnaluldebrasov.ro