Municipiul Brașov are nevoie de locuri în creșe și grădinițe noi! Având în vedere că pentru anul 2023-2024, în Brașov sunt numai 1.070 de locuri disponibile la creșele din sistemul public, 1.019 de copii au rămas pe lista de așteptare! În acest context, orice spațiu liber aflat în proprietatea UAT Municipiul Brașov, potrivit pentru desfășurarea unor activități de educație timpurie, trebuie să fie urgent amenajat pentru a veni în sprijinul familiilor care se confruntă cu această reală problemă.
„Pe 6 iulie, împreună cu colegii mei am înregistrat un proiect de HCL, prin care am solicitat din nou amenajarea, imobilului de pe strada Colonel Buzoianu nr. 63 pentru desfășurarea unor activități educaționale, în așa fel încât să fie posibilă funcționarea unei noi creșe/grădinițe sau măcar să fie posibilă extinderea activității unei creșe sau grădinițe dintre cele existente, prin înființarea unor noi grupe de antepreșcolari.
În pofida cererilor disperate ale părinților, ale doamnei directoare Georgiana Buta de la Creșa Brașov în sensul găsirii unor soluții, primarul urbei Allen Coliban refuză să introducă pe ordinea de zi, proiectul nostru, periclitând zilnic șansa copiilor la educație și a familiilor la un trai mai bun”, acuză consilierul local PNL, Pamela Diaconu.
Proiectele „de suflet” ale primarului USR au propritate
Apoi, aceasta arată cu degetul spre primarul userist Allen Coliban: „Observ în schimb că pe ordinea de zi (n.r. – a ședinței ordinare a CL Brașov de mâine, 26 iulie), sunt pentru a nu știu câta oară, proiectele de suflet ale primarului Coliban respectiv: aprobarea aderării municipiului la Asociațiile Climate Alliance, Rețeaua Mondială ICLEI, participarea Municipiului Brașov în cadrul evenimentului Expo Real, proiecte necerute de cetățeni, pentru care însă se bate toba”.
Pamela Diaconu – apel la umanitate!
În această situație, azi, când nu e prea târziu, pentru a mai repara din ce mai poate fi reparat, avocata Diaconu trage un semnal de alarmă la adresa primarului și echipei executive din Primărie: „Fac apel la fărâma de umanitate care a mai rămas în executivul acestui oraș și le cer celor în măsură, să lase orgoliile deoparte și să pună urgent pe ordinea de zi, proiectul înregistrat de liberali în sprijinul tinerelor familii din Brașov”.
Mamele din Brașov, forțate să renunțe la carieră
Pe de altă parte, Pamela Diaconu ridică o altă problemă ce decurge din această situație. Problemă cu un singur final: mamele din Brașov sunt forțate să renunțe la carieră, pentru a-și crește copiii cu grijă și responsabilitate.
„Potrivit O.U.G. 111/2010, unul dintre părinți poate intra în concediu de creștere copil până la împlinirea vârstei de 2 ani, ulterior, dacă părintele nu dorește să-și piardă locul de muncă, este obligatoriu să-și reia activitatea. În contextul unei lipse acute a locurilor în creșe și grădinițe pentru copiii care au împlinit vârsta de 2 ani, de cele mai multe ori mamele sunt forțate să renunțe la carieră, rămânând acasă cu copii”, a fost mesajul președintelui Organizației Femeilor Liberale (OFL) Brașov.