Primarul Allen Coliban a solicitat astăzi, public, reprezentanților Ministerului Sănătății să comunice criteriile care au stat la baza deciziei de a elimina spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase de la Brașov, în condițiile în care, datorită maturității proiectului, această investiție s-a clasat pe locul 7 din 49 de proiecte în domeniul sănătății depuse pentru construirea de spitale sau secții noi cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
,,Este foarte trist că Ministerul Sănătății, în loc să răspundă la întrebările cu adevărat importante, încearcă să abată atenția. Întrebările la care ar trebui acest minister să răspundă brașovenilor, care au atâta nevoie de un astfel de spital, sunt: Cum a fost eliminat un spital care obținuse punctaj de top 10, locul 7 din 49, total arbitrar? Cum a fost reprioritizat și scos de pe acea listă de finanțare din PNRR? De ce am pierdut atâta timp prețios în derularea acestui proiect de investiții, în condițiile în care în ianuarie am fost anunțați că proiectul a câștigat finanțarea?”, a declarat primarul Allen Coliban.
Totodată, el a clarificat și unele afirmații apărute în spațiul public cu privire la documentațiile urbanistice necesare pentru acest spital.
,,În legătură cu ultimele afirmații apărute în presă cu privire la Spitalul de Pneumologie și Infecțioase al Brașovului, aș dori să fac următoarele clarificări: Brașovul nu are o problemă cu terenul respectiv. Este un teren pe care Parlamentul ni l-a dat printr-o lege cu destinația aceasta, de construire infrastructură spitalicească. În anul 2020 am terminat documentațiile de urbanism, avem Plan Urbanistic Zonal care fundamentează exact genul acesta de investiții, infrastructură spitalicească. Schimbarea destinației terenului din arabil în construcție se face în procesul de autorizare, la momentul eliberării autorizației de construire. Acest moment se va produce, sper eu, cât de curând, o dată ce finalizăm proiectul tehnic”, a precizat primarul Allen Coliban.
Obiectivul Municipalității pentru a crește calitatea serviciilor oferite în sistemul public de sănătate din municipiul Brașov și în întreaga regiune, prin construirea de spitale moderne, respectiv Spitalul de pneumoftiziologie și boli infecțioase, care, alături de Spitalul regional, vor constitui ,,Orașul medical” (Medical city), ar trebui să fie susținut nu doar de cetățenii Brașovului, ci și de reprezentanții acestora, mai ales că Primăria are capacitatea de a construi primul dintre cele două spitale, cel de pneumoftiziologie, până la finele anului 2026, dată limită conform PNRR.
,,Dați-ne banii pentru spital și îl terminăm până în 2026, este mesajul pe care, cu toții, la fiecare nivel și fiecare reprezentant al Brașovului, ar trebui să îl susțină”, a afirmat primarul Allen Coliban.
Vă reamintim că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, în 11 ianuarie, lista celor 27 de spitale sau secții noi ce vor fi construite prin PNRR. Unul dintre proiectele anunțate că vor fi finanțate prin acest program era construirea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, pentru care suma alocată era de 491.437.851,89 lei fără TVA, fonduri nerambursabile.
După mai multe luni de zile în care semnarea contractului de finanțare a fost tergiversată, Ministerul Sănătății a anunțat recent, că proiectul Brașovului pentru construirea acestui spital a fost scos de pe lista de finanțare prin PNRR și va fi finanțat din altă sursă.
În acest moment, având în vedere comunicarea Ministerului Sănătății de la începutul anului, cu privire la obținerea finanțării, primăria are în derulare licitația pentru realizarea proiectului tehnic și executarea lucrărilor.
Spitalul de pneumoftiziologie și infecțioase urmează să fie dezvoltat în zona Bartolomeu (CATTIA), în vecinătatea centurii ocolitoare a municipiului și a străzii Institutului, lângă viitorul spital regional. Conform studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local în 2022, spitalul se va construi pe un teren cu o suprafață totală de 76.781 mp și va fi compus din patru corpuri, cu o suprafață totală desfășurată de 40.695,5 m.p.
Spitalul ar trebui să aibă un număr 279 de paturi, din care 242 în regim spitalizare continuă, 15 la terapie intensivă și 22 pentru structura de spitalizare de zi, putând fi suplimentate până la 324 în cazuri de necesitate.
Regimul maxim de înălțime va fi S+P+4E, în cazul corpului A, care adăpostește sectorul de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, recuperare respiratorie și îngrijiri paliative (etajele 1 și 2), respectiv pneumologie (etajele 3 și 4).
Corpul B are regim de înălțime S+P+2+etaj tehnic și cuprinde, la etajele superioare (1 și 2), secția de Boli infecțioase digestive, boli infecțioase copii și un etaj 3 parțial, cu spații tehnice.
Corpurile A și B cuprind, la nivelul parterului, zonele de spitalizare de zi, un centru de diagnostic și tratament, birouri administrative.
Corpurile C și D, cu regim de înălțime S+P+1+etaj tehnic parțial, adăpostesc compartimentul ATI și blocul operator la etajul 1, o terasă verde flancată de corpurile de spitalizare și un etaj tehnic parțial. La nivelul parterului se regăsesc zonele ambulatorii, publice și de învățământ.
Spitalul va fi împărțit pe următoarele specialități medicale: două secții de pneumologie pentru adulți; o secție pneumologie pentru copii; o secție clinică de boli infecțioase pentru adulți; o secție de boli infecțioase pentru copii; un compartiment HIV/SIDA adulți; un compartiment îngrijiri paliative; un compartiment de recuperare medicală respiratorie; un compartiment de cardiologie; un compartiment de chirurgie toracică; o secție de anestezie și terapie intensivă.
Proiectul include și amenajarea a 276 locuri (79 locuri de parcare la nivelul parcajului subteran și 197 locuri de parcare la sol) și a 12.313,5 m.p. de zone verzi.
În prezent, Spitalul de Boli Infecțioase Brașov funcționează într-o clădire construită în anul 1957, situată pe strada Mihai Viteazu nr. 9, ce nu mai răspunde cerințelor actuale de calitate. Clădirea ridică probleme în adoptarea de noi tehnologii necesare din punct de vedere al actului medical și al îngrijirii pacienților, din cauza limitărilor fizice ale clădirilor (spațiu insuficient pentru integrarea unor sisteme HVAC, echipamente medicale, etc) și nu permite integrarea optimă, din punct de vedere epidemiologic, a circuitelor intra-spitalicești. Totodată, numărul de paturi asigurat este subdimensionat față de nevoile actuale din teritoriu, spitalul deservind atât județul Brașov, cât și județele limitrofe.
Pavilioanele în care funcționează Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov au fost construite între anii 1920 și 1923 și prezintă un grad avansat de uzură, nefiind în acord cu cerințele actuale de confort, până în prezent fiind efectuate doar reabilitări parțiale.
C.R.