Cele mai citite articole

 • All Post
 • Cancan
 • Cultura
 • Economie
 • Eveniment
 • Generale
 • Politica
 • Social
 • Sport
 • Stirea zilei
 • Top Brasov

Dream Life in Paris

Questions explained agreeable preferred strangers too him her son. Set put shyness offices his females him distant.

Categorii

Edit Template

Rulmentul, de la platformă industrială, la zonă de relaxare

Ordinul Arhitecților din România (OAR), în cadrul contractului cu Primăria Brașov, a lansat astăzi campania de consultare publică a brașovenilor în vederea realizării temei de proiectare pentru realizarea concursului de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul*, care va deveni unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România.

Această consultare durează timp de o lună, până în 8 decembrie, și are ca scop integrarea opiniei brașovenilor în tema de proiectare pentru întocmirea documentației, lansarea și desfășurarea concursului internațional de soluții cu tema „Reconversie zone abandonate în zone verzi – Zona industrială Rulmentul”.

„Este unul dintre cele mai importante proiecte de regenerare urbană ale României care vizează o zonă publică, un proiect de care vor beneficia generații de brașoveni. Tocmai de aceea este atât de important ca această reconversie să se facă în funcție de așteptările voastre. Vă invit să vă exprimați punctul de vedere în cadrul consultării publice lansate de OAR, să ne spuneți ce facilități  de agrement, sportive sau culturale ar trebui să ofere această zonă, care ar trebui să fie destinația clădirilor cu valoare istorică, a vechilor hangare ale avioanelor IAR, sau cum vedeți amenajarea zonei verzi astfel încât să răspundă nevoilor de relaxare ale comunității. Punctul vostru de vedere va sta la baza fundamentării temei de proiectare pentru concursul internațional de soluţii. La finalul acestui concurs, vrem să avem un proiect care să ne ofere soluțiile prin care fosta platformă industrială Rulmentul să redevină o importantă parte a vieţii oraşului”, a precizat primarul Allen Coliban.

În paralel, OAR va organiza, la sfârșitul acestei luni, o serie de mese rotunde și dezbateri profesionale cu actori implicați care să contribuie la definirea temei de proiectare.

Vă reamintim că în luna mai, Primăria Brașov a încheiat un contract cu OAR pentru ca această organizație profesională să pregătească organizarea concursului de soluții: elaborarea temei, a regulamentului, estimarea costurilor, selectarea juriului internațional și desfășurarea concursului internațional de soluții pentru reconversia fostei platforme industriale Rulmentul. În urma competiției, câștigătorii vor trebui să elaboreze Planul Urbanistic Zonal, proiectul peisagistic și proiectul pentru unul dintre obiectivele aflate pe platformă.

Concursul internațional caută să genereze cele mai bune soluții pentru realizarea următoarelor obiective:

1. Stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbană a fostei platforme Rulmentul pe termen mediu și lung;

2. Ample amenajări de spații verzi; 

3. Conversia unor structuri existente pentru a adăposti activități sociale și culturale, în acord cu nevoile contemporane ale orașului.

Valoarea contractului dintre primărie și OAR pentru organizarea concursului de soluții este de 270.000 de lei, la care se adaugă TVA.

Conform arhitectului șef al municipiului, organizarea concursului de soluții reprezintă una dintre cele mai importante etape din realizarea acestui proiect, având în vedere că regenerarea urbană se va face conform proiectului câștigător.

,,Este una dintre cele mai importante etape, pentru că nașterea temei de proiect va fundamenta practic soluția aleasă de arhitecți în conceptul pe care îl vor prezenta. Tema de proiect este cea care naște emoții și de asta ne propunem să dezbatem public cât mai mult acest subiect, pentru a stabili prin temă ce funcțiuni va putea primi această platformă. Vor fi demarate procedurile de stabilire a experților care vor realiza tema, ulterior dezbateri publice, întocmirea temei, lansarea concursului și realizarea acestuia. Sunt etape care ar trebui să se deruleze până la sfârșitul acestui an. Platforma beneficiază de o zonă verde ofertantă. Discutăm de 14 hectare. Ca să ne putem da seama de mărimea acesteia, o zonă verde, ca să poată fi clasificată drept parc, are nevoie de două hectare. Avem un studiu de zone verzi, studiu peisagistic, și experții vor stabili cât de mare va fi această zonă, dar obiectivul nostru este de a face cât mai multe zone verzi”, explica Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului, în momentul semnării contractului dintre primărie și OAR.

Până în prezent, municipalitatea a realizat studiile necesare realizării acestui proiect –  studiul istoric de identificare a obiectivelor cu valoare culturală și potențial de reconversie din cadrul Zonei Industriale Rulmentul, studiul geotehnic pentru teren, studiul topografic și de identificare rețele, studiul hidrologic de inundabilitate și ridicarea topografică pe tronsonul limitrof zonei PUZ, studiul de contaminare preliminar și registrul spațiilor verzi, iar în perioada următoare se vor realiza expertizele tehnice ale clădirilor.

Conform primarului Allen Coliban, o parte dintre clădirile aflate pe fosta platformă industrială au valoare istorică și pot fi integrate în viitorul proiect de reconversie. Există și clădiri în cazul cărora o parte dintre elementele de structură pot fi convertite prin diferite proiecte. Cea de-a treia categorie este reprezentată de construcțiile care trebuie demolate.

Pe baza tuturor acestor studii – ce vor trece prin filtrul profesional al specialiștilor din cadrul OAR, cerințelor administrației locale, rezultatelor consultării populației și actorilor urbani principali – se va întocmi tema de concurs, astfel încât proiectele propuse să reprezinte cea mai bună soluție de regenerare urbană.

C.R.

Share Articol:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like:

PUBLICITATE

RECLAMA TA AICI !

Urmariti-ne pe FACEBOOK

Doriti sa fiti informati?!

Inscrieti-va la Newsletter.

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.
Edit Template

SPORT

CULTURA

DESPRE

SITE INDEPENDENT DE STIRI

Tags

Stiri recente

 • All Post
 • Cancan
 • Cultura
 • Economie
 • Eveniment
 • Generale
 • Politica
 • Social
 • Sport
 • Stirea zilei
 • Top Brasov

© 2023 jurnaluldebrasov.ro