Cele mai citite articole

 • All Post
 • Cancan
 • Cultura
 • Economie
 • Eveniment
 • Generale
 • Politica
 • Social
 • Sport
 • Stirea zilei
 • Top Brasov

Dream Life in Paris

Questions explained agreeable preferred strangers too him her son. Set put shyness offices his females him distant.

Categorii

Edit Template

Toate platformele de deșeuri din Brașov vor beneficia de sisteme de colectare selectivă prin intermediul ecoinsulelor digitalizate

Brașovul parcurge o nouă etapă în gestionarea deșeurilor de la populație: cea de extindere a sistemului de colectare selectivă la toate platformele de depozitare a deșeurilor din municipiu, prin insule ecologice informatizate cu containere separate pentru fiecare tip: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat lista cu administrațiile care au obținut finanțare prin PNRR, în cea de a doua etapă a achiziției de ecoinsule digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, care include și proiectele Brașovului, în total 93 de ecoinsule.

Acestea se adaugă celor 74 amplasate de primărie în 2022 și celor 275 pentru care municipalitatea a obținut finanțare, prin PNRR, în prima parte a anului.

În acest fel, Brașovul trece în totalitate la un sistem de colectare selectivă controlat, toate platformele actuale, cu sisteme de containere, fiind înlocuite de aceste ecoinsule digitalizate supraterane. Lor li se adaugă și 25 de ecoinsule subterane, care vor fi amplasate în zone intens circulate.

„Obiectivul Brașovului este să devină cel mai prietenos oraș cu mediu din România, o adevărată capitală verde, iar o componentă importantă pentru acest obiectiv este un management sustenabil al deșeurilor. Odată cu acest anunț, colectarea deșeurilor de la brașovenii care locuiesc la blocuri trece la un alt nivel, acela al normalității, în care atunci când îi soliciți cetățeanului să colecteze selectiv, îi oferi și infrastructura necesară. Odată cu obținerea acestei finanțări nu doar că vom ajunge la performanța de a dota toate platformele de depozitare a deșeurilor din cartiere cu astfel de sisteme, dar vom avea, în zonele circulate, și sisteme subterane de colectare selectivă. Iar acest lucru se întâmplă cu o economie la bugetul local de 40 de milioane de lei, pentru că am reușit să atragem fonduri nerambursabile pentru 368 de ecoinsule. Înlocuirea platformelor clasice de depozitare a deșeurilor cu ecoinsule informatizate este un pas important spre a avea un oraș curat, un oraș civilizat”, a declarat primarul Allen Coliban.

Cele 93 de ecoinsule sunt de tip 2, compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc.

Achiziția insulelor ecologice digitalizate se va realiza de către MMAP în numele beneficiarilor. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, subterane sau supraterane, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului. Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care introduc deșeurile în containere.

Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.

Valoarea totală a finanțării solicitate pentru cele 93 de ecoinsule este de 8.692.765,5 lei, fără TVA, finanțarea este acordată prin PNRR, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor, Subinvestiția I1.B runda 2.

Reamintim că primăria a obținut deja finanțare, tot prin PNRR, pentru achiziția a:

 • 100 de insule supraterane tip 1, încasetate, cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton;
 • 150 de insule supraterane tip 2 compuse din 5 containere supraterane staționare, cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 3 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 3 mc și 5 mc;
 • 25 de insule tip 3 subterane cu containere individuale, compuse din 5 containere cu următoarele capacități pentru cele 5 fracții: biodegradabil: între 2 mc și 3 mc; rezidual: între 2 mc și 3 mc; sticlă: între 2 mc și 3 mc; plastic și metal: între 4 mc și 5 mc; hârtie și carton: între 4 mc și 5 mc.

Valoarea totală a proiectului pentru achiziția celor 275 de ecoinsule este de 32.010.793 lei cu TVA, reprezentând: cheltuieli eligibile în valoare de 30.734.576 lei cu TVA (100% fonduri PNRR); cheltuieli neeligibile în valoare de 1.276.217 lei cu TVA 5%.

În 2022, primăria a demarat și propriul program de amplasare de insule ecologice digitalizate, până în acest moment fiind amplasate 74 în cartierele Brașovului. Platformele ecologice achiziționate de primărie sunt prevăzute cu un scaner pentru carduri, guri de încărcare comandate de un receptor tactil și un calculator care recunoaște cardul și ține evidența utilizatorilor, precum și a tipului de deșeu depozitat. Gurile de încărcare sunt de 4 culori, fiecare reprezentând un tip de deșeuri: albastru pentru hârtie/carton, galben pentru plastic/metal, verde pentru sticlă și negru pentru deșeul menajer.

C.R.

Share Articol:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like:

PUBLICITATE

RECLAMA TA AICI !

Urmariti-ne pe FACEBOOK

Doriti sa fiti informati?!

Inscrieti-va la Newsletter.

You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.
Edit Template

SPORT

CULTURA

DESPRE

SITE INDEPENDENT DE STIRI

Tags

Stiri recente

 • All Post
 • Cancan
 • Cultura
 • Economie
 • Eveniment
 • Generale
 • Politica
 • Social
 • Sport
 • Stirea zilei
 • Top Brasov

© 2023 jurnaluldebrasov.ro